Barna tönkölypogácsa

Hozzávalók:

  • 30 dkg TBL 70 fehér tönkölyliszt
  • 30 dkg TBL 200 teljeskiőrlésű tönkölyliszt
  • 10 dkg zsír
  • 15 dkg vaj
  • 1 teáskanál só
  • 3 tojássárgája
  • 3 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 3 dl tejföl

Az élesztőt a tejben pici cukorral felfuttatjuk, majd a lisztet a zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, 2 tojássárgáját, 2 dl tejfölt, 1 teáskanál sót. Jól kidolgozzuk.
20 percet hagyjuk pihentetni, majd kinyújtjuk, a vajat kikeverjük, felét a kinyújtott tésztára kenjük. A tésztát felcsavarjuk, kétfelől behajtjuk 20 percig pihentetjük.
Majd ismét kinyújtjuk, rákenjük a vaj másik felét, felcsavarjuk 20 percig pihentetjük. Azután kinyújtjuk, megrácsozzuk, kiszaggatjuk, a maradék 1 tojássárgáját 1 dl tejföllel, sóval összekeverjük, rákenjük a pogácsákra, 20 percig pihentetjük, majd forró sütőbe kisütjük.