Hagyományos házikenyér

Egy gyönyörű házi kenyér, melyet Lőrincz Lászlóné sütött a Szabó Malom lisztjéből.Hozzávalók:

  • 1 kg BL 80 kenyérliszt,
  • 5 dkg élesztő, 1 evőkanál só, kb. 5 dl víz,
  • 1 evőkanál kefir.

Az élesztőt egy csészében elmorzsoljuk, 1 mokkacukrot teszünk
bele, ráöntünk 1 dl langyos vizet, és felfuttatjuk (kb. 15 perc).

A sót 4 dl langyos vízben feloldjuk, a lisztet megszitáljuk (ha
hideg helyen volt várjunk, hogy átmelegedjen).

Megfelelő edénybe tesszük a megszitált, felmelegített lisztet,
hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, majd a langyos sós vízzel
a tésztát összeállítjuk és addig dagasztjuk, míg hólyagos nem
lesz (tésztakeverő gépet is lehet használni). Amikor kész a tészta
megformázzuk, jól meglisztezzük, jól meglisztezett konyharuhába
tesszük, betakarjuk, meleg helyen kb. 1-2 órát hagyjuk kelni. Amikor
megkelt a tészta jól átdagasztjuk, megformázzuk (ilyenkor a
tészta feleakkorára visszaesik, de ez nem baj, mert a sütés folyamán
ismét megnövekszik).

A megformázott kenyeret erősen meglisztezett sütőlapra vagy
tepsibe tesszük, éles késsel a tetejét bevágjuk, langyos vízzel jól
megkenjük, forró sütőbe tesszük (220-240°C).

Kb. 45 percig sütjük. 20 percig nem nyitjuk ki a sütőajtót, 20
perc után forró vízzel megkenjük a kenyér tetejét, hogy pirosra
süljön. Ezt a műveletet még egyszer megismételjük, majd a
megsült kenyeret kivesszük, konyharuhába csavarjuk, majd a
megsült kenyeret fa alátétre tesszük hűlni. 1 óra múlva fogyaszthatjuk.