Házi krumplis kenyér

Hozzávalók:

  • 1 kg BL 55 finomliszt,
  • 5 dkg élesztő,
  • púpozott evőkanál só,
  • kb. 5 dl víz,
  • 2 db közepes nagyságú krumpli.

Az élesztőt 1 dl langyos vízben 1 mokkáskanál cukorral felfuttatjuk
(kb. fél óra).

A krumplit sós vízben megfőzzük, krumplinyomón áttörjük.

A sót 1 dl langyos vízben feloldjuk, a lisztet megszitáljuk (ha hideg helyen volt várjunk, hogy átmelegedjen).

Megfelelő edénybe tesszük a megszitált, felmelegített lisztet, hozzáadjuk a fenti hozzávalókat, a tésztát összeállítjuk és addig dagasztjuk, míg hólyagos nem lesz (tésztakeverő gépet is lehet használni). Amikor kész a tészta megformázzuk, jól meglisztezzük, jól meglisztezett konyharuhába tesszük, betakarjuk, meleg helyen kb. 1-2 órát hagyjuk kelni. Amikor megkelt a tészta, jól átdagasztjuk, megformázzuk (ilyenkor a tészta felére visszaesik, de ez nem baj, mert a sütés folyamán ismét megnövekszik).

A megformázott kenyeret erősen meglisztezett sütőlapra vagy tepsibe tesszük, éles késsel a tetejét bevágjuk, langyos vízzel jól megkenjük, forró sütőbe tesszük (220-240°C).

Kb. 45 percig sütjük. 20 percig nem nyitjuk ki a sütőajtót, 20 perc után forró vízzel megkenjük a kenyér tetejét, hogy pirosra süljön. Ezt a műveletet még egyszer megismételjük, majd a megsült kenyeret kivesszük, konyharuhába csavarjuk, majd a megsült kenyeret fa alátétre tesszük hűlni. 1 óra múlva fogyaszthatjuk.